• Voormalig aanvoerster van het Nederlands dameselftal, Lia de Blok, heeft afgelopen woensdagavond (21 november 2018) als gast meegetraind met de MO19.

  De training begon die avond in de kleedkamer waar Lia haar periode in het Nederlands elftal onder de aandacht bracht van ons oudste meidenteam. Aan de hand van haar plakboek, met artikelen uit diverse landelijke ochtendbladen en tijdschriften waaronder Voetbal International, gaf ze een beeld over de beginperiode van het damesvoetbal in Nederland.

  Lia begon haar voetbalcarrière op 21 mei 1969 bij de EZDVV (Eerste Zeeuwse Dames Voetbal Vereniging) te Kapelle. Ze werd gevraagd door Marja Versprille (ook uit Krabbendijke), waar zij later mee in het Nationale elftal speelde. Na een paar jaar stapte Lia over naar GDVV (Goese Dames Voetbal Vereniging). Bij deze vereniging speelden ook meiden van elders uit het land en werd er op een hoger niveau gevoetbald.

  In de begintijd van het damesvoetbal werd er maar weinig aandacht aan geschonken. Voetbal was voor jongens, niet voor meisjes, was de algemene gedachte.

  Gerard Korsuize uit Kapelle was de grote promotor achter het damesvoetbal. Door contact te leggen met de media, werd er op 6 december 1969 in het televisieprogramma Vara Sporttribune voor het eerst echt aandacht aan geschonken.

  Om toch op hoger niveau te kunnen spelen werd er door diverse verenigingen in het land een vrouwenvoetbalbond opgericht, waar een nationaal team uit werd geformeerd. Hiermee ontstond dus een onofficieel Nederlands elftal. Door dit team werden de eerste interlands gespeeld.

  Pas vanaf 1 april 1971 erkende de KNVB het damesvoetbal en ontstond er een officieel nationaal elftal. Een Nederlands elftal waar Lia de eerste officiële aanvoerster van was. Lia speelde interlands tegen o.a. België, Duitsland, Engeland, Denemarken en Zweden. In 1976 zette ze een punt achter haar voetbalcarrière.

  Een aantal jaren geleden is er van dit Nederlands elftal een aflevering gemaakt voor Andere tijden sport.

  Na de mooie verhalen die op een enthousiaste manier werden verteld, trapte Lia nog een balletje mee op het veld. Ook werden er nog een paar goede tips meegegeven voor de topper van a.s. zaterdag tegen Terneuzen, waar de MO19  hun koppositie gaat verdedigen.