Nieuwe wedstrijdvormen pupillen

Met ingang van het seizoen 2017/'18 start het amateurvoetbal met nieuwe wedstrijdvormen voor pupillenvoetballers. Wat zijn de gevolgen? De KNVB geeft hieronder antwoord op de meest gestelde vragen over dit onderwerp.

Wat gaat er precies veranderen?

Ingooien wordt indribbelen en scheidsrechters worden spelbegeleiders.

Vanaf het seizoen 2017/’18 spelen pupillen Onder 8 en Onder 9 jaar in de vernieuwde opzet op een kwart voetbalveld partijtjes van 6-tegen-6. In het huidige seizoen spelen die leeftijdscategorieën nog 7-tegen-7 op een half veld. Spelen op een kleiner veld sluit beter aan op de belevingswereld van kinderen van deze leeftijd. Ingooien wordt indribbelen en scheidsrechters worden spelbegeleiders die het spel voor kinderen in goede banen leiden.

Het seizoen daarop starten de teams van Onder 10, Onder 11 en Onder 12 met de nieuwe wedstrijdvormen. Met dit overgangsjaar krijgen verenigingen en voetballers de ruimte de nieuwe opzet te leren kennen en in te voeren.

De jongste voetballers in de voetbalhiërarchie - Onder 6 en Onder 7 - blijven in onderling verband op de vereniging kleine partijtjes spelen. Het advies is kinderen onder de zes jaar 2-tegen-2 te laten spelen, en onder zeven jaar 4-tegen-4. Verenigingen blijven dan ook vrij om de jongste leden in kleine partijtjes te laten voetballen. Kennismaken met het spelen van voetbal en spelplezier staan hier centraal.

Voorbeeld wedstrijdvormen