Informatie omtrent het kunstgras

Kunstgras met rubberen korrels
Op dit moment is er naar aanleiding van een reportage gemaakt door Zembla veel aandacht in de media voor de mogelijke gezondheidsrisico’s van rubberen korrels in kunstgrasvelden. De onderzoeksresultaten van het Rijksinstituut Volksgezondheid en Milieu (RIVM) worden door de media in twijfel getrokken. De rubberen korrels zouden schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

Het materiaal
Rubbergranulaat is fijngemalen rubber. Dit wordt veelal gemaakt van oude rubberproducten zoals versnipperde autobanden, die op deze wijze hergebruikt worden. De stof waar het over gaat, wordt gebruikt bij het produceren van autobanden. Het geeft rubber stevigheid en elasticiteit. Deze stof zit in heel veel dingen die we dagelijks gebruiken, bijvoorbeeld in elastiekjes. De stof is recent toegevoegd aan de lijst van stoffen die mogelijk kankerverwekkend zijn.

Maatregelen Gemeente Reimerswaal & VV Krabbendijke
Zoals bekend, maakt onze verenging gebruik van een kunstgrasveld waarop deze rubber korrels liggen.
Gisteren heeft een spoedoverleg plaatsgevonden tussen Gemeente Reimerswaal en het bestuur van Voetbalvereniging Krabbendijke omdat we ons goed kunnen voorstellen dat (ouders/verzorgers van) onze (jeugd)leden zich zorgen maken over deze berichtgeving. Er is besloten het zekere voor het onzekere te nemen en direct maatregelen te treffen. Binnen vier weken zullen alle rubberkorrels vervangen worden door kurk.

Tot die tijd zal wel gewoon doorgespeeld en getraind worden op het kunstgrasveld, er is namelijk al een capaciteitsgebrek. Hierbij wordt uiteraard rekening gehouden met de adviezen van KNVB en RIVM.

De Vereniging is bijzonder te spreken over de prettige samenwerking en het doortastende handelen van Gemeente Reimerswaal en Wethouder Vogelaar.

We zijn met dit besluit vooroplopend en daarmee naast regionaal, zelfs landelijk in het nieuws.

Lees hier de nieuwsberichten terug;
• Omroep Zeeland: http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/2016-10-07/1048302/rubberkorrels-weg-van-velden-krabbendijke#
• NOS: http://nos.nl/artikel/2136436-zeeuwse-voetbalclub-haalt-rubberkorrels-uit-kunstgrasveld.html